Kamena kuća u samom srcu grada Vis, 150m2

380000€

AT675424

ID Nekretnine

Kuća

Vrsta nekretnine

150

30

Okućnica m²

1940

Godina izgradnje

3

Sobe

1

Kupaonice

Opis

U centru Visa, drugi red od Rive i mora, prodaje se prekrasna kamena kuća za renovaciju.

Kuća ima 150m2 stambenog prostora raspodijeljenog na prizemlje, prvi kat i drugi kat. Kuća ima i nestambeno potkrovlje.
Kući pripada i 30m2 vlastitog šarmantnog dvora s bunarom.

Podovi su drveni.

Kuća se nalazi 25m od mora, Rive, banke, trgovine, restorana… Nalazi se u samom srcu grada Visa.

Kuća zahtjeva unutarnju renovaciju. Ima struju, vodu i kanalizaciju.

Vlasništvo je uredno.

Otok Vis pripada jadranskom tipu sredozemne klime vrućih i suhih ljeta te blagih i vlažnih zima.

Vis je oduvijek bio grad, a mnogi ne znaju da je Vis jedno kratko vrijeme bio i država. U njemu je početkom 19. stoljeća živjelo 12.000 ljudi, pridošlih iz cijele Europe, tako da se u viškom govoru pored izvedenica iz venecijanskog dijalekta, mogu naći i riječi engleskih, francuskih, njemačkih pa čak i mađarskih korijena.

Za razliku od Hvara ili Korčule, grad Vis je oduvijek bio okrenut kopnu i otvoren za sve što s njega doplovi, a njegova luka i danas pruža utočište mnogim ribarima i moreplovcima, izgubljenim istraživačima i ostalim avanturistima.

Tako su i Grci Sirakužani našli višku luku da ih podsjeća na dom. Pjesnici Hvarani izgradili su Kut da ih sa zapada zimi sunce miluje. Suprotno njima, viški su težaci podigli Molu bondu i Mijurovac, da ih sa istoka sunce zorom budi. Nakon što su Englezi utvrdili brda oko uvale, vrijedni Austrijanci podigli su Batariju da grad napokon spoje u cjelinu.

Prođete li početkom kolovoza starom cestom prema Visu, on će vas podsjetiti na velegrad. Njegovo blještavilo širi se s rive kao za Božić, okićeni jarboli svijetle cijelom uvalom, sve do gradskih periferija, odakle na sjeveru žmiga lanterna na otočiću Hostu.

Na zapadu poput prigradskog naselja svjetli uvala Stonca, uvijek nakrcana ribarskim brodovima i domaćim jedrilicama, dok se na istoku ljeska renesansni gradić Kut. Smirena idila Kuta ljetnu vrevu Luke susreće u Gospinoj Batariji.

Agencijska provizija 3%.

Lokacija

Splitsko-Dalmatinska

Županija

Vis

Grad

Vis

Kvart / Općina

Kontakt